Отварят детски градини, училища, театри, заведения, зали за фитнес

Министърът на здравеопазването нареди временни противоепидемични мерки, считано от 1 април, съобщиха от Областния кризисен щаб.

От днес, четвъртък, се допускат посещенията в кина, театри, музеи, галерии, библиотеки и циркови представления при заетост на не повече от 30 процента от капацитета на помещенията. Същото условие важи и за занятията от танцовото, творческото и музикалното изкуство. Допускат се и посещенията на залите за фитнес, спортните зали и клубове, плувни басейни и комплекси при използване на не повече от 30 процента от капацитета им и спазване на физическа дистанция от най-малко 1,5 метра.

От 1 до 12 април на магазините с нетна търговска площ над 300 кв. метра, предлагащи нехранителни стоки, се разрешава работа с клиенти само на откритите площи, прилежащи към търговския обект. Посещенията в заведения за хранене и развлечения се допускат само в откритите им площи – тераси, градини и др., при ограничено работно време от 6 до 23 часа.  Изключение са дискотеките, бар-клубовете, пиано-баровете и нощните заведения, които остават затворени до края на април.

От понеделник, 5 април,  възобновяват работата си детските ясли и градини.  От 12 април, след края на пролетната ваканция на учениците, се възобновява присъственото обучение на децата от 1-ви до 12-ти клас. Графикът ще бъде оповестен през следващата седмица. От 12 април се допускат  груповите дейности в центровете за подкрепа за личностно развитие и центровете за специална образователна подкрепа.