Отцепниците от БСП набързо се спазариха с Бойко Борисов

В силен коментар в профила си във Фейсбук депутатът от „БСП за България“ Александър Симов остро разкритикува отцепилите се от парламентарната група на левицата в края на септември седем народни представители, които вчера получиха подкрепа от управляващото мнозинство.

„Маските в България падат удивително бързо. Днес “прогресивните“ социалисти набързо се спазариха с ГЕРБ и от този нов парламентарен флирт се роди тяхното право да правят декларации и да им бъде удължавано времето“, написа Симов в социалната мрежа по повод договорката на седемте бивши парламентаристи от БСП с управляващите да крепят кворума в пленарна зала, след като БСП и ДПС отказват да правят това с мотива, че този парламент е с изчерпан кредит на доверие и вече е вреден за държавата.

Доминантната коалиция в парламента обеща да гласува промени в правилника, така че да бъдат дадени права на отцепниците, нарекли се „прогресивни социалисти“, като самостоятелна група, което означава, че те ще могат да излъчват свой представител, който да чете декларации от трибуна и да им бъде удължавано времето за изказвания.

„Още от утре ще видим как тези прогресори ще влизат в залата като послушни парламентарни лакеи, за да осигуряват кворума на ГЕРБ и да им позволяват поредните законодателни и лобистки гаври с българския народ“, коментира още Симов и добави: „Искам да ви кажа, че съм изненадан, но, уви, не съм.“ По думите му основното жалване на отцепниците е, че Корнелия Нинова била авторитарен лидер и техните свободолюбиви души били осквернени от това. Социалистът възмутено заяви: „Очевидно те вече са напълно окей с авторитаризма на Бойко Борисов. Ужасно е да гледаш

напазарувани хора и изтъргувани съвести…“

„Преди 6 години Ивайло Калфин написа писмо, че той напуска групата на българските социалисти в ЕП, но ГЕРБ остава основният му политически противник. 8 месеца по-късно стана вицепремиер на Бойко Борисов“, припомни Симов. Той написа, че в момента случващото се е “римейк“ на абсолютно същата политическа сапунка, и определи ситуацията като “иронична“.