Отпада тестът за коронавируса след 14-дневна карантина

След 14-дневна карантина няма да е необходим тест за коронавирус. Това стана ясно на брифинга на Националния оперативен щаб.

Здравният министър Костадин Ангелов обясни, че вирусният товар, който има при положителни пациенти, не е достатъчен за заразяване или обикновено такъв няма.

Повишена заболеваемост в момента има в две области – Благоевград и Бургас.
Имаме готовността да отворим допълнително легла при необходимост, за да реагираме адекватно, имаме области, където нямаме абсолютно никакъв натиск върху здравната система, каза здравният министър.

Всички са уморени, но лекарите и сестрите са бойци, нито един от тях няма да се откаже, заяви още Ангелов.

По думите му за контрола на инфекцията е абсолютно достатъчно да се носят маски на закрито, да се спазва дистанция и да се извършва дезинфекция.

В Европа България е на 24 място по заболеваемост и на 7 място по смъртност и сме все още е в зоната на най-светлия оранжев цвят на картата. Изясняваме защо Великобритания изисква карантина, ние сме в много по-благоприятна ситуация от други страни, за които не искат карантина, каза доц. Ангел Кунчев.

Кунчев уточни и че в редица страни има намаляване на карантината от 14 дни на 10 или на 7, у нас това също ще се обсъжда.

За седмицата хоспитализираните в София са 250, от тях 29 са на интензивно лечение, каза директорът на столичната Районна здравна инспекция д-р Данчо Пенчев. По думите му като тенденция се забелязва огнищност в определени колективи. Едно от огнищата е бежанският център във Военна рампа и той ще бъде карантиниран от днес.

444 са заразените медици в София от началото на пандемията, а за последната седмица 27.