Отопление на ток предпочитат в Сливенско, парното поскъпва, дървата са малко, пелетите гонят 900 лв./тон

Близо 14 хиляди са битовите абонати на ТЕЦ – Сливен, съобщи за БТА инж. Павлин Костов, изпълнителен директор на „Топлофикация – Сливен инж. Ангел Ангелов“. С парно отопление са почти всички болнични заведения, социални домове, училища, детски градини, общински и държавни сгради в областния град.

Цената на парното в Сливен през новия отоплителен сезон ще бъде с близо 20-21 процента по-висока в сравнение с миналата година. Парното ще струва 113,27 лв./МВтч, като цената до момента е била 93,82 лв./МВтч. Така за един средностатистически апартамент с хол, спалня и кухня, от порядъка на 60-65 квадрата, сметките не би следвало да превишават 140-150 лева на месец, сочат изчисленията на специалистите.

Дървата за огрев в община Сливен са на цена 160 лева за кубик от началото на лятото, когато хората обикновено се запасяват за предстоящия отоплителен сезон.

Пелетите достигат от 850 до 900 лева за тон, показа проверка на БТА.

Същата е цената на дървата за огрев и в Нова Загора, каза за БТА кметът Галя Захариева. Градът е газифициран от деветдесетте години и голяма част от домакинствата са на газ, посочи, тя и допълни, че много хора се отказват от тази алтернатива и преминават на ток. 

Цената на кубик дърва от общинския горски фонд в Твърдица, с включен транспорт, е 70-80 лева, каза кметът на общината Атанас Атанасов и добави, че на свободния пазар цената достига до 160 лева. Хората там се отопляват предимно с дърва.

В Котленско, където хората се отопляват предимно с дърва, цената на кубика е 60 лева с ДДС, съобщи за БТА Росица Недкова, директор на Териториалното поделение на Държавното горско стопанство. Тази цена е без транспорт и за дърва, които не са нарязани, уточни тя.  За местното население са определени 21 хиляди кубика, от които около 17 хиляди кубика са издължени към момента. Основно стопанството задоволява нуждите на местното население.