Отново в село Бяла на Еньовден

 По традиция сливенското село Бяла отбеляза тържествено празника Еньовден, на който църквата почита Йоан Кръстител. Вечерта на 23 юни беше изпълнен ритуала „Мълчана вода“, а рано сутринта жителите на селото набраха лековити билки. С ритуал „Еньово буле“ празникът беше официално открит на 24 юни. На него присъства заместник-кметът Пепа Чиликова, която поздрави жителите и гостите на селото от името на кмета Стефан Радев. Той изпрати поздравителен адрес към организаторите от кметството и читалището за продължаването на традицията и ентусиазма, с който всяка година правят празника още по-пъстър.
 „През годините успешно пазите и съхранявате народните традиции, особено за необикновения празник Еньовден. Благодарение на вас днес можем да научим повече за ритуалите, за богатството и силата на билките, за неподправената вяра на българите, за неразривната връзка между хората и природата. Бъдете все така всеотдайни, раздаващи с пълни шепи родолюбие и почит към българския фолклор и обичаи“,  пише в поздравителния адрес от кмета.
 Ана Маринова – кмет на селото, благодари за интереса към организираните на този ден в Бяла събития. Тя пожела на жителите и гостите много здраве и късмет. Стоянка Петрова – председател на читалището заяви, че тази година е 25-то издание на празника в село Бяла. Събитието се организира с финансовата подкрепа на Община Сливен.
Присъстващите преминаха под Еньовия венец, дегустираха ароматен чай, посетиха информационните щандове, изложението на билки, билкови продукти и мед.
В народния календар Еньовден е голям празник,  в който се преплитат предхристиянските и християнските вярвания, свързани със слънцето и вълшебната сила на билките.