Отменя се задължителното носене на маски, пада забраната за посещение на паркове

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев отмени задължителното носене на маски и други предпазни средства за лицето на обществени места. Отменена е и забраната за посещение на паркове и планини. Това стана с негови заповеди, издадени на 1 май след среща с премиера и членове на правителството с Националния оперативен щаб по повод разпространението на Ковид-19.

Всички лица, които се намират на открити обществени места /в т.ч. паркове, улици, автобусни спирки/ са длъжни да спазват изискването за социална дистанция и всички противоепидемични мерки, като при необходимост от контакт с други лица да носят предпазна маска или друго средство, покриващо носа и устата, се посочва в заповедта за отпадане на задължителното носене на маски за еднократна или многократна употреба и други предпазни средства за лицето.

Областните управители и кметовете на общини ще създадат необходимата организация за посещенията на гражданите на национални и природни паркове, планини и други обособени места  с паркова среда извън населените места на територията на общините, без да се използва градски транспорт, лифтове и посещения на хижи и туристически обекти.