14 C
Сливен
вторник, 16 април 2024
- Рекламирай тук -
начало България и света Политика Отлага се подписването на коалиционното споразумение

Отлага се подписването на коалиционното споразумение

Снимка: Standartnews.com

Споразумението между „Продължаваме промяната“, БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“ е „на финалната права“, но няма да бъде подписано днес. Това стана ясно от думите на съпредседателя на ПП Кирил Петков, след като БСП възрази на текстове от документа.

Петков участва в спешната координационна среща с останалите лидери, след като социалистите поискаха промяна в текстовете на законодателната програма.

Стана ясно още, че ПП ще изчакат пленума на БСП.

„Днес да го довършим :б.р.- документа/- утре БСП да мине с техните съвети в одобрението на коалиционното споразумение. Нека днес да завършим разговорите – или в рамките на утрешния ден, или в събота и неделя, или до понеделник това да се направи“, отговори Кирил Петков пред бТВ, цитиран от Dir.bg.

Той допълни, че се надява в началото на следващата седмица „да имаме вече работещо правителство“, като не изключва още при получаването на мандата да е готов съставът на кабинета.

Петков се въздържа от това да коментира имена на министри, но подчерта, че съставът на МС е „до голяма степен готов“. „Искам да дам пълната свобода на всеки един от нашите партньори да определят отбора, който считат за най-добър за тези позиции“, каза лидерът на ПП в отговор на въпроса дали Корнелия Нинова ще е министър или вицепремиер.

Първа за разнобоя в бъдещата коалиция оповести зам.-председателката на парламента от ИТН Ива Митева. От думите й се разбра, че партията, направила обструкции по текста на документа, е именно БСП, а по-късно и самата соцлидерка Корнелия Нинова го потвърди.

Нинова обаче не вижда нещо странно в това. „Искаме в детайли всичко да бъде изпипано“, оправда тя крачката назад на социалистите. По думите й от БСП искали да допълнят абзаца със законодателните предложения.