Откриват обновения покрит пазар в Стара Загора със 115 щанда

Днес откриват обновения покрит пазар в кв. Казански, популярен като Руския пазар. Той  ще носи името Васил Шаханов, гласуваха съветниците на Стара Загора на последното си заседание. В края на месеца приключиха строителните дейности по проект „Нова визия и благоустрояване на територията на „Руски пазар“. Общата стойност на проекта е над 7 млн. лева, от които 6 млн. лв. се предоставят от „Фонд за устойчиви градове“. Обновеният покрит пазар е с разгъната застроена площ от близо 2400 кв. м с 115 щанда. 

Официалното откриване на обекта ще бъде  от 10.30 часа и на събитието ще присъстват и родственици на Васил Шаханов, информираха от пресцентъра на Община Стара Загора.

Васил Шаханов е един от крупните дарители и благодетели на Стара Загора в края на XIX и началото на ХХ век. Ежегодни са били големите му дарения за дружество „Добрий самарянин” и „Театър”, на които е член. Името му е вписано в Паметната книга на дарителите на Археологическо дружество „Августа Траяна”. Той неизменно присъства в списъците на дарителите, публикувани в ежегодните отчети на благотворителните дружества. Издържа талантливи, но бедни деца от града, за да получат те образование в Русия. За търговската, предприемаческата и благотворителната си дейност получава заслужено признание –два пъти е награждаван с орден „За граждански заслуги” и е сред най-почитаните членове на Пловдивската търговско-индустриална камара. Общински съветник в Стара Загора от 1894 до 1896 г. Умира по време на семейно пътуване в Европа в началото на 20-те год. на ХХ век.

През годините хората разговорно са наричали мястото „руски пазар“, но то никога не е имало име официално. Имаме история, която трябва да бъде уважавана и предавана напред. Обърнахме се към специалистите от Регионалния исторически музей да ни дадат данни за  именити търговци, които са останали с добро име в историята ни. Единодушното пределожение за име на новоизградения пазар бе Васил Шаханов“, коментира кметът на Стара Загора Живко Тодоров.