Откриха нов, по-устойчив и опасен вариант на COVID-19 в ЮАР

Нов, по-устойчив и опасен вариант на коронавируса е регистриран в ЮАР – той се обозначава като С.1.2, съобщи южноафриканското издание EWN, цитирано от News.bg.

Мутацията е установена от изследователи от Националния институт за инфекциозни заболявания на страната и Платформата за изследване, иновации и секвениране в провинция Куазулу-Натал.

Департаментът по здравеопазване на ЮАР вече е предупредил Световната здравна организация за новия вариант. В страната малко над 13% от възрастното население са напълно ваксинирани.

Новата мутация е установена за първи път в провинциите Мпумаланга и Хаутенг през месец май. Месец по-късно е засечена и в провинциите Куазулу-Натал и Лимпопо.

До 13 август вариантът C.1.2 вече е циркулирал в 7 от 9-те провинции на ЮАР.

На този етап делът му в общия брой на изследваните проби все още е много нисък, съобщи заместник-директорът на Департамента по здравеопазване Анбан Пили. Същевременно количеството на секвенираните геноми на С.1.2 в Южна Африка се увеличава с всеки месец – същият процес се наблюдаваше в началото на разпространението на вариантите Бета и Делта. През месец май делът на C.1.2 е 0.2% от всички секвенирани геноми. През юни той е нараснал на 1.6%, а през юли вече и 2%.

Изследователите предполагат, че новият вариант е по-агресивен и може да се окаже устойчив към ваксините.