Откриха листерия в пушена скумрия и суджук

Снимка: Shutterstock

Бактерия листерия моноцитогенес е открита в пушена скумрия на шайби и домашен свински суджук българско производство. Тези продукти за изтеглени от веригата магазини. Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) взе извънредно 300 проби от готовите за консумация храни.

Пробите са взети от три групи продукти, в които е най-вероятно развитието на бактерията. Това са месни сурово-сушени продукти – 143 проби, сирена с кратък период на зреене – 78 проби и пушени, веяни и мариновани рибни продукти 79 – проби.

Продуктите са с произход България, Европейски съюз и трети страни. Установени са две несъответствия, за които са предприети всички необходими действия за изтегляне от пазара на засегнатите храни и за предотвратяване на нови случаи на замърсяване.

Извънредните проверки са проведени по инициатива на БАБХ във връзка с установени случаи на листерия в храни в кратък период от време.

Агенцията провежда регулярен мониторинг на храните, пуснати на пазара, с цел проверка на ефективността на прилаганите от производителите и търговците мерки за осигуряване спазването на микробиологичните критерии.

В случай на констатирани несъответствия незабавно се предприемат всички законови мерки за гарантиране на максимална защитата на здравето на потребителите.

Близо 370 килограма колбаси и 252 кила скумрия бяха изтеглени от пазара през октомври, заради зараза с листерия. От Агенцията по храните увериха, че продуктите вече са изпратени за унищожаване. Колбасите бяха внесени от Германия, а рибата от Румъния.