Откраднаха кутия с дарения за лечението на болно момиче от Ямбол

Неизвестни откраднаха кутия с дарения за лечението на 19-годишно момиче от Ямбол. Наглото посегателство е станало в болницата в града, съобщиха от Нова телевизия.

Роберта Христова се бори с левкимия и нейната история предизвика вълна от съпричастност, но уви за пореден път се случва средства за лечение да бъдат откраднати.

Приятелката на Робера – Магдалена Стоянова организира благотворителна кампания. „Кутии има в над десет града в България и в по-голяма част от Ямболска област”, разказа тя.

Една от дарителските кутии обаче изчезва преди дни. Открадната е от приемното на Спешното отделение в ямболската болница „Св. Пантелеймон“.

„Първо, според мен е недопустимо заради самото място, на което е извършена кражбата, по никакъв начин да не се забележи липсата на тази кутия. Второ, не е човешка тази постъпка – някой да открадне от болен човек, за когото всяка стотинка е важна”, каза Магдалена.

Роберта е трябвало да замине за лечение от Германия в Израел. Специализираната експериментална терапия се прави само там, в САЩ и Китай. За да замине, й трябват 80 хил. долара.

„Докторите в Германия казаха, че не могат да направят повече нищо, а само ще облекчават болките й с лекарства. Не можаха да се съберат парите и извикахме линейка, с която Роберта беше транспортирана от Германия до България”, разказа сестрата на Роберта – Никол Христова.

Близки и приятели на момичето отправиха дори послание към крадеца.

„Ако случайно ни гледа, просто да разбере, че нашето момиче има нужда от тези пари. Те са животоспасяващи за Роберта в момента, тъй като всеки лев ни е нужен”, разказа близък на болната.

От болница „Св. Пантелеймон“ са им предоставили записи от охранителните камери. От тях става ясно само, че кутията с дарения е изчезнала в тъмните часове, не и кой е крадецът. Полицията също го издирва.