Отказаха инвалидна рампа на две жени в Сливен

Държавата е отказала да изгради инвалидна рампа за две жени от Сливен, които живеят в един вход. От Mинистерството на труда и социалната политика не одобрили проекта и финансирането от 9 хиляди лева, съобщава БТВ.

Стълбите и асансьорът до петия етаж са препятсвтвието, което всеки ден затруднява Василка и дъщеря ѝ да излязат навън. Жената е с тежки увреждания след катастрофа, а 80-годишната ѝ майка е единствената ѝ опора.

„Като политнем назад има опасност да паднем и двете, и тогава не ме питай какво става. Не го пожелавам на никой“, споделя Василка Гърбова.

В същия вход живее жена с церебрална парализа. Баща ѝ носи на ръце инвалидната количка: „С количката я свалям по стълбите – стъпало по стъпало и стъпало по стъпало я вдигам. Същински Еверест са тези стъпала. Ако знаете колко пъти съм сънувал, сънувам, че изпускам количката“, споделя Стефан Стоянов.

Семействата кандидатстват по програма за достъпна жилищна среда, за да им бъде изградено подемно устройство. Никой не им казва, че едно от условията, за да бъдат одобрени, е, че хората, за които са предназначени, трябва да могат да ги използват сами. И двете жени са с тежки увреждания и не могат да движат ръцете си.

„Виждам пропуск от гледна точка на общинската администрация при съгласуване на проекта“, каза Адриана Стоименова – зам.- министър на труда и социалната политика.

За тази година социалното министерство е одобрило 49 проекта, на стойност малко над милион и 900 хиляди. А за двете семейства остава възможността догодина да кандидатстват по друг проект.