Отказаха българско гражданство на майка на пет българчета

Снимка: bTV

Българка по призвание, но не и по гражданство. Това е историята на Мария Качарава, която живее, работи и създава семейство у нас. Въпреки това, тя получава отказ за придобиване на българско гражданство. Жената живее в България от 2002 г. Омъжена е за българин от почти десетилетие. Имат 5 деца – всички български граждани. Всъщност тя е единствената от семейството, която не е българка по документи, съобщава bTV.

През 2015 г. Мария подава молба за придобиване на българско гражданство. Процедурата отнема близо 5 г., а резултатът е негативен. От Дирекция „Българско гражданство“ към Министерството на правосъдието са доста лаконични. „Съгласно резолюция на вицепрезидента на Република България е отказано издаването на указ за придобиване на българско гражданство“, пише в решението.

При опит да разбере каква е причината, от дирекцията посочват, че след предложение за одобрение от министъра на правосъдието, вицепрезидентът е отказал да подпише указ, но мотиви за отказа не са посочени. В официален отговор, от кабинета на вицепрезидента заявиха: „Конституцията на Република България не задължава вицепрезидентът да мотивира своето решение. Наличието на неизяснени факти и обстоятелства е предпоставка за отказ за издаване на указ. Настоящият отказ не ограничава правото на лицето да кандидатства отново“, пише в отговора.

„За мен това е като един плесник, един шамар, защото аз мисля, че не е лесно да гледаш деца в България, а още повече да са ти 5. Отговарям на абсолютно всички изисквания, които са посочени там. Работя, плащам си данъци, плащам си осигуровки, поне искам като човешко същество да ми отговорят, а не да ми казват подавайте наново“, каза Мария пред bTV.

„Процедурата по придобиване на българско гражданство се оказа, че е една от най-тъмните процедури при досег с държавната администрация, за нея не ти дават обяснения, нито можеш да направиш адекватна проверка, поне да получиш така наставления нещо ви куца, отстранете това“, коментира съпругът ѝ Бисер Смиленски. Въпреки отказа, младото семейство е избрало да се развива в България. Независимо от трудностите, те се справят като екип, разчитат безрезервно един на друг и споделят, че семейството е истинското им богатство.