Отец Йоан е номиниран за награда „Милосърдие“

В Общински съвет Сливен е входирано предложение от над 15 общински съветници за номимиране на Цветомир Петров, известен кат Отец Йоан за награда „Милосърдие“ за 2023г.

Наградата на Община Сливен „Милосърдие“ се присъжда за дългогодишна дейност и проявен професионализъм, за научни достижения, за висока гражданска отговорност в областта на здравеопазването и социалната политика на Общината.

Отец Йоан е ръкоположен за дякон през 2005г. от Сливенският митрополит Йоаникий, а шест месеца по-късно – за свещеник.

Няколко години след началото от своето служение, младия свещеник превръща в своя първостепенна задача духовното просвещение както сред възрастните, така и на децата. Заедно със свои колеги богослови от енорията непрестанно организира образователни духовни беседи в храма, в някои сливенски училища, читалища, Младежкия дом и др. Сред организаторите е на множество образователни конкурси за деца и юноши за картини есета. Канен е  неведнъж от  РУО – Сливен като жури за оценяването на детски и юношески творби, свързани с различни национални конкурси.

През 2021 г. на Отец Йоан е поверен недовършения храм ,,Св. преп. Параскева-Петка Българска“ – гр. Сливен. Повече от 13 г. след първата копка сградата все още не може да бъде завършена. Множество са даренията от жителите на града, подкрепата на Общински съвет – Сливен и на Община Сливен. Очаква се до две години най-новия храм в Сливен да отвори врати, благодарение на инициативността и денонощните грижи на Отец Йоан.