От врата на врата, църквата обявява неваксинираните за грешници

Снимка: Pixabay

В Гърция тече мощна ваксинационна кампания. Духовници и кметове агитират хората да се ваксинират, а частни фирми дават щедри бонуси на имунизирани служители.
Около 40% от населението в Гърция е ваксинирано, но интересът сред младите хора е слаб. Очаква се това да се промени, след като в кампанията се включиха духовници. На проповеди в храма свещениците призовават хората да се ваксинират. Започнаха обиколки „от врата на врата“, за да убеждават хората в ползите от ваксините, пише Днес.бг.

Остри дебати по темата и в парламента – депутати от опозицията твърдят, че се нарушават правата на неваксинираните. На този фон – големи компании обявиха бонус от 500 евро за всеки ваксиниран служител.

А лекари настояват да се върнат маските на открито и да се забрани ползването на градския транспорт от неваксинирани.

В Русия църквата обяви отказа от ваксиниране за грях, предаде Bulgaria ON AIR.

„През целия си живот трябва да изкупвате греха, който сте извършили. Грях е да мислиш за себе си, вместо да мислиш за други хора“, заяви ръководителят на отдела за външни църковни връзки на Руската православна църква митрополит Иларион.

И добави, че всеки е отговорен не само за себе си, но и за близките си и всички,с които е в контакт.

Във Великобритания отпада правилото за самоизолиране на цяла група ученици, ако един от тях е дал положителен тест. Очаква се от 19 юли да отпадне носенето на маски и спазването на дистанция. Но тези планове пораждат сериозни опасения заради разпространението на Делта варианта.

Заради облекчаването на мерките в Европа и Съединените щати може да се зададе нова вълна, предупреди Световната здравна организация.