От утре започва изплащането на великденската добавка от 70 лева за пенсионерите

Допълнителната сума в размер на 70 лева, с която да бъде осигурена подкрепа за Великден на българските пенсионери, ще започне да се изплаща от утре, съобщиха от Националния осигурителен институт (НОИ). Пенсионерите, които получават пенсиите си през пощенските станции, ще могат да получат от тях и еднократната допълнителна сума.

Изплащането на великденска добавка става с отделен пенсионен запис и ще продължи до края на април. Ако пенсионерът не успее да получи сумата в рамките на този срок, тя ще му бъде изплатена след поискване от териториалните поделения на НОИ.

Пенсионерите, които получават пенсиите си чрез банка или друг доставчик на платежни услуги, ще получат добавката под формата на допълнителен превод, като платежните им сметки ще бъдат заверени на 11 април 2023 г.

Сумата от 70 лв. ще достигне до над един милион пенсионери, които получават пенсия, без добавките и компенсациите към нея, в размер до линията на бедност от 504 лв., включително. За тази подкрепа Министерският съвет прие решение, с което одобри допълнителен трансфер от 72 млн. лв. към бюджета на държавното обществено осигуряване.

По-рано днес министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов каза в ефира на Нова телевизия, че през юли ще има увеличение на всички пенсии с 12 процента.