От Слънчев бряг успокояват – пробите на чистотата на водата са пет пъти под допустимата граница за замърсяване

Няма абсолютно нищо притеснително относно чистотата на нашето море. Не се наблюдава дори и минимално повишение на показателите, които изследваме периодично. Това каза на пресконференция в курорта „Слънчев бряг“ Радина Огнянова, ръководител на лаборатория.

За да нямат хората притеснения, нека да следят достоверните източници, каквито са анализите на акредитираните лаборатории, страниците на регионалните здравни инспекции в Добрич, Варна, Бургас. Те са абсолютен показател, че водата е чиста. Плажовете, които са носители на приза „Син флаг“, също разполагат с екобюлетини, на които регулярно се изписват резултатите от пробите на морската вода. Следи се за ешерихия коли, чревни ентерококи и др., поясни Огнянова. Тя коментира, че последните проби от водата са взети миналия понеделник и никъде по нашето море не се наблюдава превишение на показателите.

Резултатите са пет пъти под горната допустима граница, която е по българското законодателство. Няма причина за абсолютно никакви притеснения, така или иначе микробиологията е много чувствителен анализ към всички заобикалящи фактори, коментира лаборантът. Тя информира, че изследвания се правят по определена програма по правилата на международната организация „Син флаг“, както и извънредно.

Надяваме се да се прекрати тази истерия със страховете на хората за рискове за здравето, замърсяване на водите за къпане. „Син флаг“, освен за ешерихия коли и чревни ентерококи, следи за визуална чистота на водата, съдържание на нефтен филм, замърсяване с пластмаса, дървесина и др., заяви пред журналисти Станимир Георгиев, председател на българското движение „Син флаг“. Той уточни, че тази година носители на екологичния приз са 21 плажа по нашето Черноморие и яхтеното пристанище в Свети Влас.

Концесионерът на плажа в Слънчев бряг Кирил Спасов каза, че серията от фалшиви новини нанасят сериозен удар върху морския ни туризъм, нанасят вреди не само на бранша, но и на икономиката. В момента виждаме в действие така наречения „черен пиар“, който систематично и тенденциозно се води срещу българския туризъм години наред.
Зад тези слухове и провокации стоят недоброжелателни структури, на които целта им е да насочат туристопотока към други дестинации извън България, смята Спасов. Пускат се измислици, с които се плашат хората, знаете колко е трудно да се бориш с фалшиви новини, особено срещу невидим враг, отбеляза той. По темата има ли опасност от замърсяване говориха еколози, експерти, министри, кметове. Аз мога да добавя само едно – аз съм тук и семейството ми е тук, имам деца. Хотелиерите с децата си са тук. Ако имаше някаква, дори и минимална опасност, мислите ли, че ние ще рискуваме здравето на децата си и собственото си здраве, заключи Спасов.

Надяваме се на един хубав сезон, да се спре да се злоупотребява с тази невярна информация и хората да разберат, че водата ни е кристално чиста и предлагаме един продукт на световно ниво, подчерта концесионерът.

БТА-Бургас