От понеделник всички ученици в Старозагорско се връщат в класните стаи

Снимка: Pixabay

От 14 февруари всички ученици от Старозагорска област се връщат в училище и започват да учат присъствено. Това решиха членовете на Областния медицински съвет на днешното си заседание, което се проведе онлайн. Предложението на РЗИ беше за ротационно обучение на учениците от 5 до 12 клас в най-големите общини – Стара Загора и Казанлък, но то не бе подкрепено от участниците в Съвета, предаде БНР.

Татяна Димитрова, началник на РУО, съобщи, че данните показват нисък брой ученици с положителни тестове. Към 10 февруари са констатирани 90 ученици с такива. Общият брой на учениците в областта е 33 020.

Г-жа Димитрова напомни, че при евентуално повишаване на заболеваемостта в някое училище, директорите имат право да поискат с доклад до министъра на образованието временно прекратяване на присъствените занимания.

Запълняемостта на леглата за Covid болни в здравните заведения е 83% за леки и средно тежки случаи и 48,6% в интензивните сектори.

„В Детската клиника в Стара Загора от 17 легла – 14 са заети, в Инфекциозна клиника се лекуват 2 деца, които са в стабилно състояние“, съобщи проф. Йовчо Йовчев, директор на УМБАЛ „Проф. д-р Ст. Киркович“. Той допълни, че общият брой на леглата за деца с коронавирус в болницата в момента е 27, но при нужда могат да бъдат разкрити още.

В заболяемостта от Covid се наблюдава така нареченото „плато“ и очакванията на експертите са то да се задържи още около 5-7 дни, след което броят на заболелите да започне да спада.

На базата на изнесените от РЗИ, от директорите на болнични заведения и от РУО данни, участниците в днешното заседание взеха решение, учениците от Старозагорска област да започнат да учат присъствено.

На заседанието бе решено също да отпадне ограничението за работно време на заведенията до 22:00 ч. Те обаче ще работят с 50% от капацитета си и при спазване на задължителните мерки.

На базата на взетите днес решения, се очаква министърът на образованието да издаде заповед, с която учениците от Старозагорска област да започнат да учат присъствено от 14 февруари.