От неуредици с пенсии, социални обезщетения и EVN се оплакваха хората на изнесената приемна на Омбудсмана в Сливен

Проблеми с правата на пенсионерите са сред основните въпроси, поставени в рамките на изнесената приемна на националния омбудсман в Сливен, каза днес пред журналисти Катя Вълчева, началник на кабинета на омбудсмана Диана Ковачева.

Те са свързани с неудовлетвореност във връзка с преизчисляването на пенсиите. На местно ниво жалбите са свързани с дискриминация на определена група пенсионери по отношение на ползването на обществен транспорт в Сливен, посочи Вълчева.

Друга голяма категория сигнали са свързани със социални права – обезщетения за определени хора с различни категории труд, както и с правата на хората с увреждания. Последните касаят достъп до архитектурната среда и достъпа на организациите на тези хора до управленски решения.

Трета голяма тема е правото на потребителите на електрическа енергия в района, като там проблемите са свързани с невъзможност да се контактува директно с представители на компанията, недоволство от автоматичния телефон, чрез който гражданите не могат да получат напътствия, и недостатъчно ефективна процедура за подаване на жалби за неправилно отчитане на електроенергия.

По думите на Вълчева голяма част от темите, поставени в Сливен, са сходни с тези от цялата страна.

Два дни експерти на омбудсмана са на посещение в Сливен, като вчера се е състояла информационна среща за новите възможности гражданите да депозират жалби онлайн, включително от своите смартустройства. Днес е имало изнесена приемна. Десетки са били представените проблеми, като част от тях касаят цели групи. Всяка депозирана жалба ще бъде проверена от експертите и ще приключи със становище. Ако има нарушени права, омбудсманът ще отправи препоръка към съответните органи.