От началото на годината в област Сливен са станали повече тежки катастрофи в сравнение със същия период през 2021 г.

Снимка: pixabay

От началото на годината до края на март в област Сливен са станали повече тежки катастрофи в сравнение със същия период през 2021 г. Това съобщи на брифинг началникът на сектор „Пътна полиция” главен инспектор Илиян Николов. Въпреки намаляването на общия брой на пътни произшествия  –  111 от началото на тази година при 124 през същия период на 2021 г.,  на територията на ОДМВР-Сливен са станали 28 тежки пътни произшествия, като за същия период на 2021 те са били 24.

Повече са и жертвите на катастрофи – шестима са загинали през 2022 година, през 2021 г. са били двама. Общо 38 са ранените през тази година, през 2021 са били 30.  Той обърна внимание на основните причини за възникване на тежките пътни произшествия като високата скорост, отнемане на вниманието и употребата на алкохол.

Главен инспектор Николов отбеляза, че пътниците на задната седалка на автомобилите все още не знаят, че подлежат на санкция, ако не сложат обезопасителни колани.

Засилен контрол ще има по пътищата по време на празниците, предвидени са специализирани операции по установяване на неправоспособни водачи, както и за правоспособност, употреба на алкохол и наркотици. Проведени са срещи с Регионалното управление на образованието за предстоящи групови пътувания на ученици.

Главен инспектор Николов отправи апел към водачите за отговорно и толерантно поведение на пътя.