От „Фейсбук“ родители разбрали, че децата им ще се отнемат, за да се дадат на гей двойки

Страх, притеснения, недоверие, липса на каквито и да било отговори и публичност, съмнения за пренебрегване на проблемите. Такава е ситуацията във вторник в ромския столичен квартал „Факултета“.

В петък в махалата е имало и мирен протест заради опасенията на местните жители, че от 1 януари догодина се затягат законовите изисквания към родителите и децата ще бъдат лесно отнемани от семействата. Според свидетели и участници в събирането на него са присъствали голяма част от хилядите жители на „Факултета“.

Въпреки притесненията засега децата ходят редовно на училище, то е пълно и в ранния следобед във вторник, а родители идват да прибират най-малките. Охраната на училището, който е и ромски медиатор, обаче коментира, че все повече са родителите, които търсят съвети и споделят тревогите си, че децата им ще бъдат отнемани. Обясняваме им, че няма от какво да се притесняват, че никой няма да им ги вземе, че няма причина това да се случи, но те са силно разтревожени, допълва той.

Все повече хора бързали да прибират децата си веднага след часовете, често по улиците съседи предупреждавали родителите, ако видели босо или недобре облечено дете, ако някой повиши тон или си позволи да удари, разказват и местните.

Никой не е идвал от вън, никой не ни плаща, не ни провокира, ние обаче не сме неграмотни, четем, четем и в Държавен вестник, има „Фейсбук“, има клипове в „Ютюб“, там ясно е казано, че от догодина всяко дете може да бъде отнето от семейството си, и то без основателна причина, казва в отговор на въпрос млада майка на няколко деца от квартала.

Основната информация хората от „Факултета“ казват, че черпят от „Фейсбук“ групата „Родители, обединени за децата“. И знаят – да, Стратегията за детето наистина е оттеглена. Но твърдят, че знаят и друго – в законите за социалните услуги и за закрила на детето са влезли множество промени, които ще са в сила от 1 януари догодина, които ще поставят децата им под сериозна заплаха да им бъдат отнемани по всевъзможни причини.

Местните казват, че се информират, включително и от Държавен вестник, за промените. Но в същото време показват по-скоро тълкувания по законови текстове, които четат в социалните мрежи, получават в пощенските си кутии, получават като съобщения в месинджър и други. Хората не знаят кой точно е направил тези тълкувания. Но смятат, че ако те бъдат сравнени с реалните законови текстове, интерпретациите са верни.

Навсякъде в махалата говорят като един за заплахите – социалните, които вече ще могат да бъдат плащани и от чуждестранни неправителствени организации и правителства, ще могат да манипулират докладите си и без основания да взимат децата.

Ще ни проверяват какво имаме в хладилниците, ще ни гледат дали имаме добра семейна среда, а какво значи добра семейна среда никъде не пише„, казва разпалено млада жена, която прибира детето си от училище. „Без причина ще влизат в домовете ни, без съдебна заповед, могат и да излъжат в доклада си, а после ако имаме пари за адвокати, ще можем да обжалваме чак след месец“, допълва още тя.

На въпрос за какво й е на държавата да взима децата и какво ще прави с тях всички в квартала отговарят, че ще бъдат давани и на еднополови двойки в чужбина. „Сменят ЕГН, сменят имена, всичко, после не можем да си ги върнем“, коментира майка. И добавя, че някой е взел милиони, за да прокара стратегията.

Има и хора, които се притесняват, че къщите им няма да отговарят на някакви нови европейски изисквания за жизнена площ. Или че няма да могат да се скарат на детето си.

„Да, понякога без да приложа някакво минимално насилие, няма как да го възпитам, но не е да го бия често или да излизам извън нормалното. Сега обаче ще ми вземат детето, ако ме видят да го правя“, казва и Виолета Атанасова, която е с образование за начален учител. Случвало й е се е да предупреждава свои съседи, че вече трябва да са много внимателни, защото всеки може да подаде анонимен донос срещу тях.

За това къде в чужбина ще бъдат водени децата, повечето казват Норвегия. Те са гледали много клипове, виждали са и телевизионни репортажи, както и разкази на адвокати от Норвегия за отнети там деца и тяхната съдба.

Това, което искаме, е дебат – да седнат и да обяснят, да опровергаят точка по точка, да кажат кое не е вярно и да спрем това, което влиза в закона от 1 януари, казва Виолета Атанасова. Тя е изненадана от това, че никой не говори по същество по поставяните проблеми. Че никой не е отговорил конкретно дали е вярно, че тези законови промени, които е виждала обнародвани в Държавен вестник, ще доведат до безразборно извеждане на децата от семейството.

Единственото, което ни казват, е, че няма стратегия за детето, ние знаем, че няма, но тя е внесена в законите, просто я няма думата стратегия, допълва жената. И повтаря – защо е това мълчание, това затъмнение, защо не се чуят всички страни и не се говори с аргументи.

Нейна приятелка, която отказва да се представи, също обяснява, че хората са много разтревожени, но не получават никакви отговори извън това, което четат в социалните мрежи. Показва телефона си – всички търсения във „Фейсбук“ и в „Ютюб“ са на една и съща тема – „Отнемане на децата от семейството“. Тя казва, че така е и с телефоните на повечето хора в квартала. Някои дори са си направили „Фейсбук“ профили наскоро, за да могат да следят тези информации и групи.

Местните казват, че извън тези „Фейсбук“ групи, никой външен не е идвал открито да ги агитира в махалата. На протеста в петък също е нямало непознати лица. Изказвали са се местни хора, които са излагали притеснения и опасения. В същото време всички четат едно и също и от пуснати из пощенските кутии листовки.

В които се казва, че всяко дете е в риск да бъде отнето, а домовете не са защитени, че родителите са виновни, че ще могат да си потърсят правата чак след месец и др. Кой е пуснал листовките обаче не знаят. На тях пише, че повече информация и подкрепа може да бъде дадена на „Фейсбук“ страницата на „Български родителски централен комитет за София“.

Страхът няма да помогне, трябва да сме спокойни, водим си децата на училище, заявява Атанасова. Но иска конкретни отговори, повече аргументи и открит дебат. А не само да се повтаря, че стратегия няма. И да се спре затъмнението, да се спре с представата, че проблеми няма.