От днес се връщат в класните стаи учениците от 1 до 4 клас, 7, 8 и 10 клас също

Снимка: Pixabay

От днес учениците от 1 до 4 клас се връщат в училище. Същото важи за три класа от по-големите ученици на ротационен принцип – днес на чиновете ще седнат 7, 8 и 10 клас, предаде News.bg.

Учениците от 5,9, 12 клас се връщат по чиновете от 26 април, ако ситуацията позволява. За дванадесетокласниците това е наложително, тъй като за тях учебната година приключва в средата на май.

6 и 11 клас предстои да се върнат на 17 май.

По думите на министъра на образованието Красимир Вълчев, е разумно да се върнат до 40% от учениците при режима от 22 март.

За 12 седмици са предвидени 6 редувания, като 7 и 12 клас са с приоритет.

Възстановяват се индивидуалните изпити, практическите занятия. Ще се върнат и децата със специални образователни способности.

От днес също така могат да бъдат провеждани концерти, отварят музеи, галерии, библиотеки, занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство при неповече от 30% от капацитета на помещенията и спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м.

Също от 12 април отварят и ресторантите и развлекателните заведения при капацитет до 50% и ограничено работно време между 6.00 и 23.00 часа.

След една седмица, от 16 април, отварят игралните зали и казина при използване до на 50% от капацитета им. От същата дата – 16 април отпадат и ограниченията за работа на обектите, разположени в търговските центрове.

Затворени остават дискотеките, бар-клубовете, пиано баровете, бар-вариете и нощните барове до 29 април.