От днес предпазните маски са отново задължителни

От днес, 23 юни, носенето на предпазна маска за лицето става отново задължително в закритите обществени пространства, съобщиха от Областния кризисен щаб. Мярката се въвежда със заповед на Министъра на здравеопазването № РД-01-354 от 22 юни.

Носенето на предпазна маска за еднократна или многократна употреба или шал, кърпа, шлем и други  средства, покриващи носа и устата, е задължително за всички обществени места, в това число лечебни заведения, аптеки, обществен транспорт, търговски обекти, търговски центрове от типа „МОЛ“ и др. Изключение се допуска за клиентите в местата за хранене и питейните заведения.

Забранени са свижданията в болниците и в социалните заведения.

Всички спортни мероприятия могат да се провеждат при заетост на местата до 50 на сто от общия капацитет, при настаняване на зрителите най-малко през една седалка или при спазване на дистанция от 1,5 метра.  Правилото за до 50 процента заетост от общия капацитет на местата се отнася и до провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, изложения и др.  Същото изискване важи и за културните и развлекателните мероприятия на закрито и открито, както и за дейността на дискотеките, нощните заведения, при провеждането на сватби, балове и други масови събирания.