От днес до сряда комисия от европарламента ще търси факти за корупция с евросредства у нас

Делегация на комисията по бюджетен контрол (CONT) ще посети България между 11 и 13 април, с цел проучване на фактите във връзка с обвиненията в корупция и злоупотреби с публични средства в България с потенциално отражение върху финансовите интереси на ЕС.

Работната програма на делегацията включва срещи с министър-председателя Кирил Петков, със заместник министър-председателя по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев, заместник-министъра на земеделието Момчил Неков, главния прокурор Иван Гешев, както и с висши държавни и правителствени служители, които са пряко или косвено свързани с администрирането и управлението на европейските фондове в България, включително от Министерството на вътрешните работи, Народното събрание, Изпълнителната агенция, отговаряща за одита на средствата от ЕС, Сметната палата, ИСУН 2020, Националното сдружение на общините, с представители на организации на гражданското общество, разследващи журналисти.

На 13 април 2022 г., сряда, от 12.00 ч. в Дома на Европа (ул. „Г. С. Раковски“ № 124) в София ще се състои заключителна пресконференция. Журналистите могат да проследят пресконференцията физически на място или онлайн чрез Зуум.