От 90 млн. лева за ремонт на АМ „Тракия“ само 30 отишли за аутобана, заяви Комитова

Снимка: БГНЕС

Предишното управление на държавата, АПИ, и държавната „Автомагистрали“ е причината, довела до протестите на „Автомагистрали Черно море. Това бе основната теза в изказването на министъра на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова. Коментарът й идва часове след като служители на частната „Автомагистрали Черно море“ блокираха пътища в Русе, Бургас и Шумен, пише News.bg.

„От едната страна на този договор стоят шефовете на „Автомагистрали Черно море“, от другата – шефът на държавната „Автомагистрали“, тогава г-н Беличев. Г-н Беличен е наясно, че договорът е необезпечен финансово по тази схема, по която е работило тогавашното управление. Имаме дадени пари, а подписваме договор за много повече пари“, заяви Комитова пред журналисти в кулоарите на Народното събрание.

Стойността на договора, сключен между държавната и частната фирма е в размер на 65 милиона, от които са изплатени едва 30.

През 2020 по искане на предшественика на Комитова – Петя Аврамова, са били отпуснати 90 милиона лева целеви средства за ремонт на АМ „Тракия“ в участъка между Чирпан и Стара Загора. Обещано било участъкът да бъде завършен до пролетта на 2021, но това така и не става факт. За строителните дейности били изхарчени само 30 милиона от тази сума, а останалите пари отишли за други проекти, обясни регионалният министър.

„Така че смятам, че протестът и въпросите трябва да се насочат към министър Аврамова“, призова Комитова.