От 4 до 10 септември влизат в сила временни противоепидемични мерки в област Сливен

От 4 до 10 септември т.г., включително, се въвеждат временни противоепидемични мерки в Сливенска област, съобщиха от Областния кризисен щаб. Те бяха обсъдени и приети на заседание на щаба от 31 август т.г. и влизат в сила със заповед на директора на РЗИ – Сливен д-р Петя Балулова.

През посочения период се преустановява провеждането в присъствена форма на всички обществени мероприятия, конгресно-конферентни форуми, семинари, изложения, битаци, тържища,  както и на всички други прояви, свързани със струпване на хора на открито и закрито.  Мерките се отнаят и до присъствените дейности в пенсионерските клубове и читалищата. Преустановява се и провеждането на спортни събития, с изключение на професионалните спортове, като мачовете и състезанията ще се състоят без публика. Въвежда се еднопосочно движение на потока от посетители в общинските пазари, търговските центрове и магазините от типа „МОЛ“.  Заповедта на директора на РЗИ – Сливен влиза в сила от 0,00 часа на 4 септември. За непосочените в нея мерки, дейности и обекти се прилага заповедта на здравния министър № 01-745 от 31 август т.г.

Временните противоепидемични мерки се налагат заради усложняващата се епидемична обстановка и тенденцията за увеличаване на заболеваемостта в област Сливен, уточниха от Областния кризисен щаб.  Щабът напомня, че носенето на предпазни маски в закрити площи, физическата дистанция и редовната дезинфекция  ограничава разпространението на коронавируса.