От 1 септември кубик вода в Ямбол и Елхово поскъпва с 1,30 лв.

новини сливен

От 1 септември се очаква кубик вода в Ямбол и Елхово да поскъпне с 1,30 лв. Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) вече е одобрила бизнесплана на местното дружество „Водоснабдяване и канализация“ (ВиК) с новите цени, съобщи новият му управител Цветан Съйков.

По думите му, ако процедурата за утвърждаване се удължи, новата цена ще влезе в сила най-късно от началото на октомври. Към момента жителите на двата града, където наскоро заработиха изградените пречиствателни станции, плащат по 2,67 лв. с ДДС за кубик вода. Новата комплексна цена е 3,96 лв. с ДДС – за доставяне, канализация и пречистване на отпадните води.

„ВиК секторът е в една уникална ситуация. Няма друг бизнес, който да купува материали и да ползва услуги на свободния пазар, и да предоставя услуга на регулиран пазар“, коментира управителят на ВиК – Ямбол.

Той обясни, че заложените нови цени в петгодишния бизнесплан на дружеството са съобразени с поскъпналите електроенергия, горива и най-използваните в отрасъла материали – стомана, пластмаса и др. „От 1 януари т. г. цените на материалите, които ползваме, скочиха двойно, горивата са със 60 процента нагоре, а ние работим с цена, която е от 2016 г.“, каза още Съйков.

В останалите населени места в област Ямбол, където няма пречиствателни станции, цената е предвидено да стане 3,45 лв. с ДДС за кубик вода.

Според бизнесплана е предвидено увеличение на водата и за всяка следваща година. Така през 2023 г. цената ще е 4,45 лв. с ДДС, а през 2026 г. ще стигне 4,93 лв. с ДДС.

БТА-Ямбол