Осмият фолклорен фестивал „Приятели чрез танца“ ще се проведе в Сливен

Сливен ще бъде домакин на Осми фолклорен фестивал „Приятели чрез танца“ за любителски клубове и детски танцови състави на 22 октомври, съобщиха организаторите на фестивала от Танцова къща „Приятели чрез танца“. Той е традиционен за празника на град Сливен – Димитровден.

Фестивалът през тази година е част от Чинтуловите дни, каза пред репортер на БТА Таня Георгиева, организатор и основен двигател на събитието. Участниците ще се включат в поднасянето на цветя пред паметника на Добри Чинтулов преди откриването. До момента заявки за участие са подали 24 групи, допълни тя.

Във фестивалната програма клубовете ще изпълняват две хора с времетраене до 6 минути, а в заключителния концерт колективите могат да участват с любимо хоро или обработка на хоро. Организаторите връчват специална награда „Здравко Даскалов“ на хореограф с принос за издигане престижа на фолклорното танцово изкуство. Награди ще бъдат връчени и за най-малък участник, за най-възрастен участник, за най-атрактивна група и за най-многобройна група.

Право на участие имат всички клубове от страната, изучаващи български народни хора и детски танцови състави. Не се изисква участниците да са облечени във фолклорни костюми.

Фестивалът ще започне с дефиле на участниците от 11:15 часа, откриването ще бъде от 12:00 часа пред сградата на Община Сливен, същинската част е от 14:00 часа на крепостта Туида.