Още едно украинско бебе се роди в България – бягащата от войната Анастасия има момченце в Казанлък

Украинка, успяла да избяга от бомбардировките в Киев, даде живот на момченце в казанлъшката болница, съобщи местната PressTV.

Раждането е станало в последните минути на 8-ми март. Анастасия и нейни роднини са пътували от Киев към Турция. Вероятно заради хилядите пропътувани километри и стресът раждането настъпва по-рано.

Насочват Анастасия към най-близката болница. Там тя попада в ръцете на ръководителя на акушеро-гинекологичното отделение в казанлъшката болница д-р Ивана Нихтянова.

„Първо трябваше да стабилизираме майката, тъй като беше много изтощена“, каза гинеколожката.

Раждането е естествено, като на бял свят се появява момченце – Марк с тегло от 3,5 кг. Лекарите са успели да настанят в хотел и роднините на Анастасия, които пътували с нея.

Това е четвъртото бебе на украински бежанци, което се ражда в България. Навръх 3 март в бургаската болница „Дева Мария“ 39-годишната Олена стана майка на момченце – Михайло. На другия ден се появи на бял свят малката Ана във Варна, след като майка й напуска Одеса. Още в първия ден на войната 36-годишната Шурена и нейното семейство напускат Украйна. След нея роди и първото си дете в Силистра 19-годишната Оля Ребчук, студентка от Одеса.

Над 43 000 украински граждани са влезли у нас от 24 февруари до момента. От Гранична полиция уточняват, че страната са напуснали 20 хиляди. На територията на България в момента има около 23 хиляди украинци, бягащи от войната. На границата до този момент са подадени 150 молби за хуманитарна помощ.

Снимка: PressTV