Осем художници твориха върху кръгли платна на Осмия пленер на виното в Сливен

Осем художници твориха върху кръгли платна на Осмия пленер на виното в Сливен, съобщиха организаторите от „Обществен дарителски фонд Сливен”, с помощта на НДФ „13 века България“. За поредна година те провокират творческото вдъхновение на художниците, като първият пленер беше през 2015 година и досега участниците са рисували върху бутилки за вино, върху акварелна хартия и са украсявали дъна и дъски на стари бъчви.

„Рисуването върху кръгли платна е малко по-специфично и като композиция, и като изказ.“ Това каза пред репортер на БТА Антон Иванов, който е сред участниците в пленера, заедно с Пеньо Иванов, Дора Куршумова, Габриела Стефанова, Теодора Михалева, Кунчо Кунчев, Димитър Кавръков и Петър Кайраков. По думите му, се търси асоциация с осмицата, защото всеки от осемте автора с по две платна съвсем символично може да изпишат една осмица.

Темите за голото женско тяло и безкрайността интерпретират участниците в пленера. Кръглите картини, които са общо 16, могат да бъдат видяни в галерия „Христо Тодоров” в Жеравна, където са подредени в изложба.

Източник: БТА