Осъдиха бивш военен в Сливен за трафик на мигранти

Новини Сливен съд правосъдие

По обвинителен акт на Военно-окръжна прокуратура в Сливен – бивш военнослужещ е осъден за противозаконно подпомагане на четирима чужденци от Мароко да преминат границата, съобщиха от прокуратурата.

На 10 юли 2022 г. по автомагистрала „Тракия“, на километър 348-и в посока София, с цел да набави за себе си имотна облага, подсъдимият противозаконно подпомогнал чужденци да преминат в страната без документи с личния си автомобил.

Военен съд-Сливен е разгледал делото по реда на съкратеното съдебно следствие, след като подсъдимият е признал изцяло фактите, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт, и му наложил наказание 1 година и 6 месеца лишаване от свобода, което на основание чл. 58а, ал. 1 от НК е намалено с 1/3.

Така е определено окончателно наказание от 1 година лишаване от свобода, изпълнението на което е отложено за изпитателен срок от 4 години. С присъдата на подсъдимия е било кумулативно наложено и наказание „глоба“ в размер на 6000 лв.

Автомобилът послужил на подсъдимия за извършването на деянието, се отнема в полза на държавата. Присъдата не е влязла в сила и подлежи на обжалване пред Военно-апелативен съд.