Орязват държавната пенсия с по-малко

Социалният министър Деница Сачева ще настоява основната пенсия от НОИ да не бъде намалявана средно с 20%, а с по-малко, за да може втората пенсия от частните фондове за родените след 1959 г. да бъде в по-голям размер.

Министър Сачева заяви, че не е привърженик на постоянното отлагане на сроковете за прехвърляне на социалните осигуровки от частните фондове към НОИ, но и че ще направи всичко възможно несправедливото ощетяване да бъде избегнато:

Да отпадне намаляването на коефициента на редукция за времето, в което вие не сте се осигурявали в универсални пенсионни фондове.

Това ще бъде нещо, което аз ще отстоявам и ще настоявам затова да няма такава автоматична корекция за тези 20 години, в които вие сте осигурявали единствено и само в НОИ.

Това вероятно ще се случи до края на този месец. Следващата седмица имаме среща с Асоциацията на пенсионните фондове.

Изчакваме в момента да се даде и едно становище-законопроект за изменение на Кодекса за социално осигуряване, така че се надявам най-късно в началото на март да можем да го сложим за обществено обсъждане“, каза Сачева.

Междувременно над 4000 души всяка година прибягват до купуване на осигурителен стаж, за да могат да се пенсионират.

За много българи пенсионирането се оказва огромно предизвикателство заради това, че не могат да изпълнят законовите условия.

Съгласно пенсионната реформа от 2015 година плавно растат както възрастта, така и стажът за пенсиониране. В годините на прехода много сънародници имат и липсващи години от нужния стаж.

Расте значително и броят на хората, които се възползват от законовата възможност да се пенсионират една година предсрочно, но срещу намалена доживот пенсия.

По данни на НСИ, през 2017 година, 4118 души са си закупили допълнителен стаж до 5 години, както разрешава законът. През 2018-а те вече са 4355.

Главният експерт в дирекция „Пенсии“ на института Мария Братоева представи и предварителните данни за 2019

„Броят пенсионери с новоотпуснати пенсии, откупили осигурителен стаж до пет години, е 2763 лица. Това са предварителни данни към 22 януари 2020 година и броят със сигурност ще нарасне след обработване на заявленията за отпускане на пенсия, подадени в края на 2019 година.

Наблюдава се тенденция, че броят на хората, които искат да си закупят недостигащ стаж, се увеличава в края на всяка календарна година“.

Причината е, че цената на един месец осигурителен стаж расте в началото на новата година заради ръста на минималния осигурителен доход. Затова и хората бързат да си платят с недостигащия осигурителен стаж в края на годината, обясни тя пред БНР.

Съгласно Кодекса за социално осигуряване, цената на недостигащия осигурителен стаж е 19,08%, или колко е осигурителната вноска за фонд „пенсии“, върху минималния осигурителен доход на самоосигуряващите се. Изчислява се към момента на купуването.

Стаж могат да си купят хората, завършили висше или полувисше образование и придобилите образователна или научна степен „доктор“.

Те могат да закупят стаж за периода на обучението си. Могат да се възползват и хора, на които не достигат до 5 години осигурителен стаж.

По данни на НОИ расте и броят на хората, които са поискали да им се отпусне пенсия една година предсрочно. През 2018 г. те са били 3612, а за 2019 година – 5317.

Размерът намалява с 0,4%  за всеки недостигащ на лицето месец възраст до общата възраст.