Оркестър „Карандила Джуниър“ заедно с български и норвежки джаз и електро музиканти разтърсиха с. Градец

На 10 септември препълненият с публика площад пред кметството в с. Градец беше огласен от изключителни музиканти, събрани на едно място, благодарение на пътуващия фестивал Music Art Tabor.  На импровизираната сцена се изявиха оркестър „Карандила Джуниър“, заедно с тромпетиста Росен Захариев – Роко, норвежките джаз и електро музиканти – басиста Йенс Борж и мултиинструменталиста Каролин Хегренес. На финала публиката се наслади на нестандартна музикална селекция и дигитална визуализация, представени от Ди джей YvesO.

Проектът Music Art Tabor цели да допринесе за подобряване на достъпа до изкуство и култура за младежи в неравностойно положение и такива от етническите малцинства. Освен концерти, той включва и организацията на редица арт събития, които от месеци насам се провеждат в различни малки населени места в България. На 10 септември в с. Градец се случи именно това – концерти на открито, творчески работилници, музика и пърформанс артисти, 3D мапинг и кинопрожекции. Събитието се организира съвместно с Норвежкото дружество на композиторите и текстописците и Water Tower Art Fest, които представиха много изкуство, наситено с емоции и изобретателност. В него участие взеха творци от България и Норвегия. Music Art Tabor всъщност е продължението на една дългогодишна инициатива на сдружение „Име“ за децентрализация на културния живот в България.  Проектът на сдружението цели да отвори поставените граници между различните култури и събира професионални артисти, като тези от Норвегия например, които проявяват интерес към българската култура, фолклор и самородните ни таланти. Всички те заедно успяха да потопят публиката в магията на ромските ритми и култура.

„Това събитие, което правим, не е лесно, затова благодарим на кмета на община Котел и в частност на кмета на с. Градец за оказаното съдействие“, каза Ния Пушкарова от Water Tower Art Fest. Тя добави още, че всеки концерт, всяка творческа работилница или събитие не си приличат едно с друго, заради различните участници и локации и благодари на духовия оркестър „Карандила Джуниър“, който представи ромската общност от региона.

Всички събития в с. Градец се осъществиха със съдействието на Община Котел, като част от проекта “Music Art Tabor – Експериментиране с нови пространства за отваряне на границите между професионални творци и аматьори чрез синтез на изкуствата и интерпретации на традиционни теми свързани с културата на ромите”, който се изпълнява от сдружение „ИМЕ“ по Програма PA14 „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“ с финансовия принос на Република Исландия, Княжество Лихтенщайн и Кралство Норвегия чрез Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Партньор на проекта е Норвежкото дружество на композиторите и текстописците – NOPA (https://nopa.no/english/ ).

Последните две спирки на пътуващия фестивал Music Art Tabor ще бъдат отново в София на 10 и 11 октомври, а локациите им ще бъдат в кварталите „Подуяне“ и „Илиянци“.