Оръжейният завод „Арсенал“ в Казанлък разкри 2000 работни места, усилено търси кадри

Оръжейният завод „Арсенал“ в Казанлък търси да наеме около 2000 работници и специалисти. Предприятието търси служители с различни знаничя и умения, стана ясно при откриването на офис на „Арсенал“ в Стара Загора вчера. 

Заплатите в предприятието са повишени с 63% през настоящата година, което е 3 пъти над официалната инфлация в страната, изтъква ръководителят. „Заплатите са по-високи от средните за сектор машиностроене“, подчертава той.

По думите му „Арсенал“ предлага и много добри придобивки за хора с висше образование и специалности. „Ние сме едно от малкото останали големи предприятия в държавата, което означава, че амбициозните хора имат възможността да се развиват професионално“, обяснява Николай Ибушев.

Той припомня, че от над 10 години заводът е най-големият работодател в страната. В момента в предприятието работят около 8000 души, а през 2015-2016 г. служителите са били 11 600. „Осъзнаваме, че това е доста амбициозно, но в момента целта ни е да станем 10-11 000 души“, разкрива шефът на завод „Арсенал“. През 2020 г. по време на кризата с коронавируса поръчките на завода спаднаха драстично и това наложи да бъдат съкратени около 2000 души. 

Основната цел на откриването на новия офис е всички желаещи от Стара Загора и региона да могат да се информират на място, както и да подадат документи за работа, без да е нужно да пътуват до Казанлък. „Искаме да отговаряме на въпросите на нашите потенциални работници лично, а не по телефон или имейл“, коментира Ибушев.

Разнообразни длъжности, високи заплати и бонуси

Заводът предлага огромно разнообразие от длъжности и професии. „Имаме почти 700 вида професии, а вариантите за работно време са около 48“, посочи Пламен Стайков, ръководител направление „Кадри“ в дружеството. „Арсенал“ е един от малкото работодатели в страната, които предлагат втора категория труд. „Това е доста атрактивно за много хора, защото предлага по-ранно пенсиониране“, пояснява Стайков.

ВСИЧКИ СВОБОДНИ ПОЗИЦИИ ВИЖТЕ ТУК

Средната заплата в дружеството в момента е около 2050 лева, като има и бонусна система за всеки новопостъпил работник в зависимост от неговата квалификация и позиция. „По тази система всеки нов работник получава между 1000 и 2000 лева допълнително, които се плащат на два пъти – след третия и след шестия месец от назначаването му“, обяснява Пламен Стайков.

Друга социална придобивка е безплатният транспорт, а освен него, служителите от общините Стара Загора, Гурково и Николаево, които работят в заводите в Казанлък и Мъглиж, получават допълнителни 250 лева месечно за отдалеченост. „Годишно всички служители в „Арсенал“ получават ваучери за храна на стойност 3000 лева – по 200 лева месечно, както и по 200 лева за Коледа, Великден и празника на дружеството през октомври“, обяснява Стайков. Оръжейната осигурява и безплатна почивка във ведомствения хотелски комплекс в Несебър, от която годишно се възползват около 2600 души, предава БТА.

„Предприятието разполага с медицинско обслужване, бърза помощ, пожарна, детска градина, спортен отбор, като всичко е безплатно за служителите“, казва още отговорникът за кадрите.

През последните няколко години в „Арсенал“ са инвестирани над 200 милиона лева. Освен за обновяване и модернизация на производството, средствата са вложени и в социалната програма, която е в полза на служителите на дружеството.