Опитва ли се община Сливен да „самозакрие“ емблематичното Начално училище „Васил Левски“? Директорът иска общинските съветници да вземат позиция утре

Община Сливен e извадила от капиталовата си програма проекта за финансиране на разширяването на Начално училище „Васил Левски“ в гр. Сливен. От там са отправили и искане към ръководството на училището да намали паралелките от три на две за випуск /в училището учат деца от 1 до 4 клас/, стана ясно от участие на директорът Николай Кадирев в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV. Николай Кадирев е получил и предизвестие за прекратяване на трудовия му договор, научи „Сливен нюз“. В публичното пространство се тиражира името на неговия „наследник“, въпреки че конкурсът предстои.

Николай Кадирев обяви в ефир, че на предстоящата утре – 30 юли, сесия на Общински съвет Сливен, ще поиска от общинските съветници подкрепа за реализиране на проекта за обновяване и разширяване на училището.

„От община „Сливен“ отказаха финансиране на проект за разширяването на Начално училище „Васил Левски“ в града и настояват да се намали броят на паралелките, вероятно за сметка на други училища. Считам, че всяко училище трябва само да кове своята съдба и никой не би трябвало административно да определя броя на паралелките, тъй като нашата сграда е създадена точно за 12 паралелки. Намаляването на паралелките означава съкращения и финансови проблеми. Ето защо сме обявили кампания за набиране на средства. Това каза Николай Кадиревдиректор на НУ „Васил Левски“.

Николай Кадирев и Красимира Харакчиева

„Училището е конкурентно и е емблематично за града. Би следвало да продължи да съществува и само да кове собствената си съдба“. Кадирев заяви, че към момента са приети 66 ученици, което означава, че целият капацитет е запълнен на 100%. Той обясни, че е много важно да бъдат построени допълнителни три класни стаи. Напливът от желаещи да учат във „Васил Левски“ е поне двойно по-голям.

Около 300 хиляди лева са необходими за реализиране на проекта за разширяване и обновяване, като в момента би следвало да се отделят само средства за стартирането му. Сагата с обновяването и разширяването на емблематичното за града ни училище е от 2008 г. като от тогава до сега нито едно ръководство на Общината не е извършило конкретни действия. Налице са единствено преписки и обещания. Над 10 годишното отлагане е и една от причините в социалните мрежи да се появи и слуха за апетити към изключително атрактивния имот на училището.

Красимира Харакчиеваучител в НУ „Васил Левски“, също коментира, че община Сливен все още не оказва съдействие.

„Общината ни предлага да си намалим броя на паралелките от три на две. Така няма да може да издържаме финансово през следващите години и ще се самозакрием. Затова вариантът за нас е построяването на три нови класни стаи и да продължим да работим с три паралелки“, уточни Харакчиева.

Те твърдят, че раждаемостта в града ще намалява и няма да има нужда от разширение на училището, защото няма да има достатъчно деца в централния район на града.  Това се посочва в предоставен от тях анализ. След подробно разглеждане на анализа установихме, че броят на децата, които ще се родят през следващите години ще расте.

По думите ѝ имат подкрепата на родителите, но общината е на друго мнение. 

Общественият съвет към НУ „Васил Левски“ град Сливен е изпратило писмо-обръщение до Министъра на образованието, Омбудсманът на Р България и Комисията по образование и науката към Народното събрание на Р България. В него се казва: Да бъде осигурен финансов ресурс за изграждане на проектираното разширение на сградата на НУ „Васил Левски“ град Сливен, в съответствие с известния Ви проект, вече получил и своето строително разрешение!

Осигуряването на ресурси да бъде осъществено в най-кратки срокове, като бъдат заложени в капиталовата програма на Община Сливен!

Да бъде преосмислено отправеното предизвестие за прекратяване на служебното правоотношение на г-н Николай Кадирев, като по този начин му бъде предоставена възможност да завърши разширението на сградата, което само по себе си представлява и естествен край на дългогодишните му усилия и работа в тази насока. В тази връзка не е за пренебрегване и фактът, че именно г-н Николай Кадирев е най-добре запознат с проекта на разширението, както и е доказал безспорните си качества, като организатор и лице на най-предпочитаното Начално училище в град Сливен!

Целият разговор може да видите във видеото тук.

https://www.bloombergtv.bg/a/16-biznes-start/80353-emblematichno-uchilishte-v-sliven-mozhe-da-bade-zakrito-zaradi-lipsa-na-podkrepa-ot-obshtinata

Очаквайте позицията на директора Николай Кдирев пред „Сливен нюз“ по-късно днес.