Опасност от водна криза по Черноморието

Водата в язовир „Камчия“, който снабдява Бургаска област и част от Варна, ще стигне за една година, дори и да няма достатъчно валежи. А в язовир „Цонево“ има вода за следващите две години, съобщава БНТ.

Преди дни екоминистърът Емил Димитров предупреди, че е възможно в следващите години да се стигне до воден режим по Черноморието.

Причината е, че обемът на язовир „Камчия“ е намалял. Затова се търсят алтернативни източници.

Един от начините да не се стига до водна криза, според министър Димитров, е като се ограничи водоподаването от „Камчия“ към Варна и се включи язовир „Цонево“, който обаче се използва предимно за промишлени нужди и напояване. Сега той разполага с близо 40% от капацитета си.

„Яз. „Камчия“ захранва цялото Черноморие. По Нова година този язовир имаше 100 млн., а сега е 60 млн. куб. м. Ако няма сняг и тази година, ще има проблем. До края на този мандат вода ще има и за земеделци и за питейно-битови нужди. Но след края на мандата ще дойде пак премиер, както и да се казва, и ще му кажем, че след 3 месеца ще има криза. Ако догодина няма вода, коронавирусът и всички проблеми с водата тази година ще изглеждат като детска игра. Догодина няма да има вода за басейни или за каквото и да е“, посочи Емил Димитров.

„Има такъв вариант Бургас и Варна да минат на частичен воден режим, но чакаме есента и зимата. Миналата година по същото време в яз. „Камчия“ е имало 120 куб.м., а днес те са 60 и няколко. Просто виждате сушата до какво води“, каза говорителят на ВиК-Бургас Димитър Гюров.