Опасно време в следващите 48 часа: Снежни виелици в цялата страна

Ще бъде облачно и ветровито. Ще вали дъжд, в Предбалкана и по високите полета на Западна България сняг, но с понижението на температурите през деня и през нощта срещу четвъртък дъждът в цялата страна ще премине в сняг.

Значителни ще бъдат снеговалежите в Родопите, а през нощта срещу четвъртък в Предбалкана и Североизточна България. Ще духа умерен и силен северозападен вятър, който към края деня в Източна България ще започне да се ориентира от север и в североизточните райони още ще се усили. Ще има виелици и навявания. Без валеж ще се задържи почти през целия ден в северозападните райони от страната.

Към 14 часа температурите ще бъдат между 2 и 7, съобщава БТА, цитирайки НИМХ.

Жълт код е в сила за днес в цялата страна – има опасност от снежни виелици, навявания, очакват се усложнения в трафика, възможно е затваряне на пътища и планински проходи.

Във връзка с усложнената метеорологична обстановка от Пътна полиция вчера призоваха да не се тръгва на път без подготвен за зимата автомобил. Всяка една кола да има достатъчно гориво, подходящи гуми, качествен антифриз, надежден акумулатор, вериги, въже, резервна гума, лопатка, а шофьорите да имат фенерче и зареден мобилен телефон.

Ето и областите, в които е обявен жълт код за силен вятър: Сливен, Благоевград, Варна, Велико Търново, Враца, Габрово, Добрич, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив, Разград, Русе, Силистра, София-област, София-град, Стара Загора, Търговище, Хасково и Шумен. Ще духа силен северозападен вятър с пориви до 22 – 24 м/сек.