Опасни отпадъци от чужбина се съхраняват в ямболско село

Кадър: БТВ

На сметището до ямболското село Дражево, според еколози се съхраняват големи количества отпадъци от чужбина. Екоактивистите алармират, че боклукът е с неясен произход и предназначение, а това може да се окаже опасно за хората, предаде БТВ, цитирани от Новини.бг

Фирмата, която се занимава със сортирането на отпадъците има договор с пет общини – Ямбол, Сливен, Нова Загора, Стралджа и Тунджа.

„Ние пожелахме да влезем, но не бяхме допуснати, защото теренът е частна собственост. Става въпрос за депонирането на 5000 т отпадъци, което е около 250 ТИР-а, които са депонирани на частен терен. Имаме снимков материал, който доказва произхода на въпросните отпадъци“, каза Борислав Пехливанов, член на „Движение с екологична насоченост Ден“.

По думите му те са депонирани в Ямболско за временно съхранение към датата, на която сдружението е подало сигнал. Димитров добави, че искат да знаят кой е разрешил вноса на отпадъците, какъв е техният състав и откъде са внесени.

Ваня Атанасова, която е представител на фирмата и се занимава с третирането на отпадъците посочи, че на този терен сега се сортират само отпадъци на петте общини, с които имат договор. Тя добави, че те са битови и без опасен характер.„По отношение, на вноса, за който господина твърди – през февруари и март 2019 г. имаме внос на отпадъци от Германия. Това са отпадъци от зеления списък, неопасни отпадъци. Имаме всички документи и сме проверявани няколко пъти“, заяви Атанасова.

От фирмата допълниха, че РИОСВ-Стара Загора за последно са ги проверили на 7 януари, след сигнала на еко сдружението. По думите на Атанасова нарушения не са открити.