ООН: Иде библейски глад, ще загиват по 300 000 души на ден

Ако не се подготвим и не действаме сега, за да осигурим достъп и да избегнем недостига и прекъсването на търговията, в близките месеци може да бъдем изправени пред глад с библейски размери. Това предупреди изпълнителният директор на Световната програма по прехраната към ООН Дейвид Бейзли.

Припомняме, вчера стана ясно, че загубите в туристическия сектор, ограниченията за пътуване и други фактори, свързани с пандемията, се очаква да оставят около 130 милиона души без препитание тази година. В тази категория вече има около 135 милиона души, което означава, че по света гладуващите ще достигнат над 260 милиона души.

Съгласно нов доклад относно хранителната криза по света най-уязвимо е населението на 10 държави, засегнати от конфликти, икономически кризи и климатични промени, сред които са Йемен, Демократична република Конго, Афганистан, Южен Судан, Сирия и Хаити.

По думи на Бейзли за милиони цивилни граждани от засегнатите страни „гладът е много реална и опасна възможност“. Ако не успеем да достигнем до тези хора с жизнената помощ, от която се нуждаят, нашият анализ показва, че всеки ден в продължение на 3 месеца 300 000 души ще умират от глад, заяви той.

Бейзли подчерта, че времето играе против нас, поради което „трябва да се действа мъдро и бързо“. Той изрази увереност, че може да се събере необходимото оборудване и да се създадат нужните програми, за да се гарантира, че пандемията няма да се превърне в хуманитарна и хранителна катастрофа.

По-рано Ариф Хюсеин, главен икономист и директор на отдела за проучване, оценка и мониторинг към Световната програма по прехраната, предупреди, че ще са необходими между 10 и 12 млрд. долара за програмите на ООН тази година, което надхвърля миналогодишния рекорд от 8,3 млрд. долара.