ООН предупреждава: Сушата може да е „следващата пандемия“

Снимка: Pixabay

Недостигът на вода и засушаването могат да нанесат щети от мащаба, ако не и по-големи, на пандемията от COVID-19, имайки предвид риска от рязко увеличаване на температурите по света. Това се казва доклад на ООН, цитиран от Ройтерс.

„Сушата скоро може да се превърне в следващата пандемия и за нея няма ваксина“, каза днес Мами Мидзутори, специалният представител на ООН за намаляване на рисковете от бедствия, на онлайн пресконференция по повод публикуването на доклада.

По думите му сушата вече е нанесла икономически загуби за поне 124 милиарда долара, а в периода 1998-2017 г. е засегнала живота на над 1,5 милиарда души. Мидзутори изтъкна, че най-вероятно тези числа всъщност са „занижени“.

В доклада се посочва още, че глобалното затопляне е засилило засушаването в Южна Европа и Западна Африка. И ако светът не реагира, броят на жертвите на това бедствие „ще нараства драматично“, предупреди представителят на ООН.

Около 130 държави биха били изложени на по-голям риск от засушавания през този век при сценарий за високи емисии на парников газ. Пред недостиг на вода биха се изправили други 23 държави, а други 38 – са изложени и на двата риска, пише Днес.бг

Най-чести и най-тежки засушавания се очаква да има в голяма част от Африка, Централна и Южна Америка, Централна Азия, Мексико и САЩ. ООН не е изследвала напредването на пустините, но според експерти от организацията този процес ще се разпростира във вътрешността на континентите и вече не е немислим и за Европа. Други изследвания сочат, че до средата на този век над 40 на сто от вноса на земеделска продукция в ЕС ще бъде „силно уязвим“ заради промените в климата.