Онкоболен осъди болница в Пловдив. Излъгали го, че е опериран успешно

Пациент с карцином на простата осъди пловдивската МБАЛ „Свети Мина“ за 25 000 лв., след като се оказало, че е бил излъган, че туморът му е отстранен. За случая разказа пред в. „Сега“ адвокатът по медицинско право Мария Шаркова, която представлява пострадалия по гражданското дело в съда.

Искът на възрастния мъж е за 50 000 лв., но съдия Атанаска Букорещлиева от Окръжния съд в Пловдив оценява страданията му на 25 000 лв., „доколкото не се доказват трайни увреждания на общото състояние на ищеца или сериозни промени в психическото му здраве“. Нейното решение не е обжалвано и вече е в сила. Болницата дължи обезщетението за лекарската грешка с лихвите от април 2019 г., когато е извършена операцията, до момента на плащането.

Възрастният мъж постъпва в болницата, за да бъде опериран от рак на простатата, въпреки че „Свети Мина“ няма право да извършва операции на простата, защото не разполага с екипа, изискван от медицинския стандарт. Вместо да уведомят пациента, лекарите пристъпват към операцията като отчитат към здравната каса, че са оперирали чревна непроходимост, а при интервенцията са отстранили и простатната жлеза. Човекът е уведомен, че простатата е премахната и заедно с нея открития карцином. При тези данни, които били отразени и в епикризата, както и защото при предходни изследвания не са открити метастази във вътрешните органи, пациентът не предприел последващо лечение на заболяването.