Омбудсманът: Цената на водата в Ямбол е непоносима за хората

Снимка: БГНЕС

Ковачева подчертава, че в институцията на омбудсмана непрекъснато постъпват множество жалби от цялата страна срещу лошото качество на водата

Реални ползи от увеличението на цената на водата за хората в Ямбол на практика няма никаква, смята омбудсманът Диана Ковачева, като позицията ѝ относно предстоящото увеличение бе изразено в становище до Комисия за енергийно и водно регулиране (КЕВР) по повод обществените обсъждания на бизнес плановете на „ВиК“ гр. Ямбол, съобщиха от пресцентъра на Омбудсмана.

При „ВиК“ ЕООД гр. Ямбол цената на ВиК услугата за 2022 г. е заложено да нарасне с 48% спрямо 2021 г., т.е. от 2,657 лв. /с ДДС/, на 3,931 лв. /с ДДС/, докато през 2026 г. се предвижда тя да скочи с 85% спрямо м.г.- от 2,657 лв. /с ДДС/, на 4,926 лв. /с ДДС/).

Ковачева подчертава, че в институцията на омбудсмана непрекъснато постъпват множество жалби от цялата страна срещу лошото качество на водата.

„Информацията в Годишния доклад и сравнителен анализ на състоянието на ВиК сектора в Република България за 2020 г., също е много притеснителна, тъй като оценката по 17 показателя за качество на ВиК Ямбол, включително „общи загуби на вода“, също е „пълно неизпълнение“, акцентира Диана Ковачева.

В заключение проф. Ковачева отново обръща внимание, че повишената цена на ВиК услугата ще затрудни домакинствата да погасяват сметките си за вода и по този начин ще нараснат несъбираемите вземания на дружествата, което може да доведе и до спиране на услуга, което според омбудсмана е неприемливо.