Омбудсманът настоява за прозрачни цени за отчитане на парното и топлата вода

Снимка: БГНЕС

Омбудсманът Диана Ковачева настоява за прозрачност на всички цени, прилагани от топлинните счетоводители, съобщават от пресцентъра на омбудсмана, цитирани от NOVA.

Повод за становището са приетите от Народното събрание изменения в Закона за енергийната ефективност, които регламентират масовото въвеждане на уредите за дистанционно отчитане на топлинната енергия – индивидуални топломери, радиаторни разпределители и водомери за топла вода, за битовите клиенти на топлофикациите.

С масовото въвеждане на уредите за дистанционно отчитане на топлинната енергия, има опасност от неоснователно завишаване на цените на уредите за дялово разпределение с дистанционно отчитане, предвид задължението по закон да се инсталират именно такива устройства, се посочва в писмото, изпратено до енергийния министър Теменужка Петкова.

Диана Ковачева е препоръчала нормативната уредба да гарантира правото на информация на битовите клиенти за цените на всички услуги, които се предлагат от търговците за дялово разпределение.

Омбудсманът настоява гражданите да имат възможност своевременно да се запознават с отчетените показания на уредите в имотите им, за да могат да контролират верността на данните.