Омбудсманът към МВР: Събирането на една и съща глоба по два пъти е недопустима практика

Снимка: БГНЕС

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до служебния вътрешен министър Бойко Рашков, в която го сигнализира, че към нея се обръщат граждани, които са принуждавани по два пъти да заплащат една и съща глоба за нарушение на Закона за движението по пътищата.

В препоръката се подчертава, че в повечето случаи гражданите своевременно са си платили задължението, но при заявяване на някаква административна услуга пред органите на МВР или пред НАП, те били информирани, че имат неплатена в срока за доброволно плащане глоба, което пък се използва за основание да им бъде отказано предоставяне на исканата административна услуга.

МВР отказва да предоставя административни услуги на гражданите – например издаването и/или подновяването на лична карта, подмяната на свидетелството за управление на моторно превозно средство и др., допълва тя.

От тези хора се изисква да представят в МВР документ за извършване на плащането, след което от там им се издава удостоверение, че глобата действително е платена, за да послужи пред НАП за отпадане на задължението, алармира общественият защитник.

Диана Ковачева е категорична, че тази практика е недопустима, проява на лошо административно обслужване, а тези случаи поставят основателни съмнения за начина, по който заплащането на глобите се отразяват в информационната система на МВР и за коректността на информацията за неплатени глоби, която МВР подава към НАП, пише News.bg.

Тя посочва, че този проблем е дългогодишен. От 2013 г. омбудсманът отправя препоръки към министъра на вътрешните работи за прецизиране на системата за отчет на направените плащания на глобите и за своевременно подаване на тази информация към НАП.

В резултат от МВР са информирали, че от 30.10.2014 г. е въведен Софтуерен инструмент за проверка на платените фишове, електронни фишове и наказателни постановления (НП), като всяко влязло в сила НП или фиш се проверява в него преди да бъде изпратено към съответното териториално поделение на НАП за принудително събиране на глобите.

Ковачева допълва, че впоследствие е внедрена и автоматизирана информационна система. Освен това тя е получила уверение, че са последвали и допълнителни подобрения в системата.

В заключение омбудсманът настоява министър Рашков да я информира какви мерки са предприети за съобразяване на проверките на граничните полицаи с влязлото на 30 март т.г. в сила решение на КС, с което бе преустановено принудителното спиране на граждани за неплатени пътни глоби по границата.

Припомняме, че омбудсманът сезира КС, защото в разгара на миналото лято на стотици граждани, на път за почивка в Гърция, бяха отнемани шофьорските книжки и спирани автомобилите от движение именно заради неплатени фишове за пътно нарушение.