Олиото поскъпва отново?

снимка: pixabay

Поскъпването на слънчогледовото олио се дължи на липсата на суровина заради лошата реколта от 2020 година. Възходящ тренд на цената се наблюдава от август насам – имаше първо покачване до 2,80-3,00 лв., последва още едно поскъпване с 15-20 стотинки и в момента сме на нива 3,10-3,20 на едро. Това обясни в студиото на „Денят започва“ по БНТ председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов, пише Dariknews.bg.

По думите му на международните борси се наблюдава „денивелация близо 1000 долара, което никак не е малко“.

„Това е най-вече заради световния недостиг на слънчогледово зърно и лошата реколта„, подчерта той.

Според него се очаква още един постъпателен тренд, но поскъпването няма да е значително заради прогнозите за доста добра реколта.

В отговор на въпрос за цената на хляба Иванов отбеляза, че през последните 2 години при всички видове консуматори на земеделска продукция с цел преработка, цената на труда рязко се е покачила.

„На практика имаме абсолютно обективната нужда от покачване на цената. На фона на увеличаване на разходите на въпросните преработватели, промяната в цената на хляба е незначителна“, обясни той и добави, че това поскъпване не буди тревога, защото доходите в бранша са нараснали с повече от 70%.