Олимпийската ни надежда Иван Банчев – спечели Купа LEXUS по стрелба с лък в Сливен

Снимка: Иван Стайков

Шоурумът на Кале Ауто – официалният дилър на TOYOTA и LEXUS в Сливен, за ден се превърна в зала с 18-метрова отсечка за професионална стрелба с лък. Най-добрите автомобили освободиха място за най-добрите спортисти – българи, румънци, руснаци и украинци, които се състезаваха за Купа LEXUS и награден фонд от 1200 лв.

Прецизност, силна психика и общо 60 изстрела на финалите донесоха Купата LEXUS на 17-годишния Иван Банчев. 

Снимка: Иван Стайков

Двама шампиони се изправиха един срещу друг на големия финал в неделя, 8 март – Ахиле Овидио, който е шампион на Румъния, но се състезава за СК „ДЖАМБО“, Русе и Иван Банчев от същия клуб и български шампион при кадетите.

Купата LEXUS връчи Христо Трънчев, Управител на „Кале Ауто“. „Организирахме турнира и връчваме тази купа като част от политиката ни да подкрепяме спорта и да работим градът ни да бъде център на събития, които да събират професионалисти и публика от цяла България“, обяви той.

Снимка: Иван Стайков

Турнирът е демонстративен и не се провежда по правилника на Международната федерация, обясниха организаторите от СК „ДЖАМБО“, Русе и „Кале Ауто“. В събота се състояха квалификациите в двата състезателни стила – „Рекърв“ /олимпийски/ и „Компаунд“  /ловен/. В неделя се проведоха елиминациите и големия финал.

Румънецът Ахиле Овидио спечели на директни елиминации в дисциплината „Компаунд“, въпреки че на квалификациите беше 5-ти. На второ място остана Виктор Петров, а на трето – Здравко Балтаджиев.

Финалът на „Рекърв“ изправи един срещу друг Явор Христов от клуб „Динамикс“, Силистра, световен шампион в зала от 2009 г. и младата ни надежда за следващата Олимпиада Иван Банчев. Банчев победи със 110 на 109 т. На трето място остана Иван Митов.

Снимка: Иван Стайков

„Условията, осигурени от Кале Ауто в Сливен са отлични. Резултатите, които постигнаха участниците бяха близки до резултатите на първенците от Световната купа в Лас Вегас в началото на февруари т. г. Ако Овидио беше участвал там с този резултат, щеше да се нареди в тройката.“, заяви Йордан Джамбазов, Старши треньорът на националния отбор на България по стрелба с лък, наставник в русенския клуб СК „ДЖАМБО“ и състезател.

„Искаме да разширим географията на стрелбата в лък. Сливен има потенциал за професионален клуб. Градът е със силни спортни традиции и Федерацията е готова да окаже методическа и техническа помощ за професионална работа с деца“, обяви Даниел Павлов, Председател на Българската федерация по стрелба с лък.

Следващата година Купа LEXUS  трябва да стане част от официалния календар на Федерацията по стрелба с лък е амбицията на организаторите от СК „ДЖАМБО“ и Кале Ауто.

Снимка: Иван Стайков

Младата ни надежда – 17 годишният Иван Банчев, който няма равен при младежите и мъжете и ще се бори за Олимпийска квота на Европейското първенство в Гърция през май, бе в Сливен със семейството си, като най-емоционално приемаше участието му неговата баба.

Освен румънско участие в Турнира за купа LEXUS имаше и представители на други нации – руснаците Екатерина Тимофеева и Сергей Фьодоров и украинката Дарина попережай, които също се състезават за български клубове. 

Участници в директните елиминации на финала на 8 март, преминали квалификациите:

Компаунд – 8 финалисти

1.Виктор Петров – 291 т.

 1. Здравко Балтаджиев – 287 т.
 2. Дарина Попережай – 286 т.
 3. Добромир Вучков – 286 т.
 4. Ахиле Овидио – 285 т.
 5. Мартин Матев – 285 т.
 6. Екатерина Тимофеева – 281 т.
 7. Иван Йотов – 278 т.

Рекърв – 8 финалисти.

 1. Иван Банчев – 295 т.
 2. Явор Христов – 281 т.
 3. Йордан Джамбазов – 280 т.
 4. Иван Матов – 278 т.
 5. Мирослав Мирчев – 271 т.
 6. Марина Найденова – 262 т.
 7. Аспарух Латев – 261 т.
 8. Сергей Фьодоров – 260 т.