Населението на България ще намалее с почти 1 млн. души до 2040 г.

С близо 1 милион души може да намалее населението на България до 2040 г., ако не бъдат взети мерки за справяне с демографската криза. За това предупреждават учени от Института за изследване на населението и човека при БАН. Те представиха обобщени в 6 сборника конкретни предложения за преодоляване на негативните демографски тенденции, предаде БНТ.

Учените от БАН са работили сериозно в 5 области, сред които са раждаемост, смъртност, качество на живот и миграция. Днес вече имат и конкретни предложения за действие в различните области. Според учените ситуацията у нас все още може да се подобри, ако има воля за бързо прилагане на мерки. В най-лошия вариант, ако не се положат усилия, през 2040 г. населението ще достигне до 5 860 000 души. Ако обаче още утре конкретни мерки влязат в действие, към 2040 г. можем да достигнем до 6 750 000 души. Данни на Евростат показват, че процентът на застаряващо население през 2040 г. ще бъде с 8 повече, в сравнение с 2017 г. например. Обратното е при децата до 14 години - ако през 2017 г. процентът е 14, през 2040 г. той ще намалее с около 1.

За да се промени тази тенденция, от Института за изследване на населението и човека при БАН са разработили препоръки, сред които са дългосрочна грижа за хората, скрининги за здравноосигурените и здравнонеосигурените, наблюдение на типични болести за хората над 65-годишна възраст.

Източник: actualno.com