Окръжна прокуратура-Сливен задържа петима участници в организирана престъпна група за каналджийство

Окръжна прокуратура  – Сливен задържа за срок до 72 часа пет лица, обвинени за участие в организирана престъпна група, свързана с подпомагане на чужди граждани да пребивават или преминават през страната в нарушение на закона

Окръжна прокуратура-Сливен осъществява ръководството върху досъдебно производство, образувано с оглед извършено престъпление, свързано с участие на лица в организирана престъпна група за извършване на престъпления, свързани с незаконно подпомагане на чужди граждани да пребивават или преминават през територията на страната в нарушение на закона.

По време на разследването е установено, че организираната престъпна група е действала от началото на 2021 г. до настоящия момент на територията на областите Сливен, Ямбол и Бургас. Участниците в групата, с помощта на автомобили, основно леки, са осъществявали превоз и подпомагане за преминаване през територията на страната на чужди гражданин, които са проникнали в България в нарушение на закона.

Установено е, че срещу заплащане чуждите граждани са транспортирани от места, намиращи се във вътрешността на страната, основно в територията на област Бургас, до други места във вътрешността на страната.

При проведена мащабна специализирана полицейска операция, в която участие са взели оперативни служби от МВР и ДАНС, част от участниците в групата са задържани в момент на транспортиране на чужди граждани. При задържането им е оказана съпротива спряно полицейските служители.

При условията на неотложност са извършени множество претърсвания в имоти и автомобили на участниците в групата. Иззети са десет автомобила, с които е осъществявано транспортирането. Открити и иззети са множество регистрационни табели на други автомобили.

По отношение на девет лица са повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група. С постановление на наблюдаващия прокурор пет от тях са задържани за срок до 72 часа. Предстои Окръжна прокуратура-Сливен да внесе в съда искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо петте лица.

Информация по разследването, което продължава, предоставиха на медиите прокурор Веселин Гангалов – административен ръководител на Окръжна прокуратура – Сливен, старши комисар Димитър Величков – директор на ОД на МВР – Сливен и главен инспектор Слав Добрев – началник на сектор БОП – Сливен.