Около 80% от засегнатите фирми пускат работниците в платен отпуск

63 средни и големи предприятия със заети над 37 585 служители са засегнати от кризата заради коронавируса и извънредното положение у нас. Това показва проучване на КНСБ към 27 март.

78% от засегнатите фирми пускат работниците в платен отпуск, в 22% прибягват към неплатен отпуск, а в 13% от фирмите се стига до освобождаване на работещите или предстоят съкращения, сочат събраните данни.

От КНСБ посочват, че най-много засегнати предприятия (извън ресторантьорство, хотелиерство, туризъм и кафетерийната сфера) има в сектор преработваща и лека промишленост, производство на авточасти и автомонтьорство и култура. Те се основно в градовете Димитровград, Благоевград, Казанлък, Разлог, Банско, Бургас и областта, Русе и Габрово.

Производството на авточасти е сред най-тежко засегнатите сектори, посочват от КНСБ и напомня, че една от компаниите – „Язаки“, която има заводи в Димитровград, Сливен и Ямбол, не е успяла дори да изпълни задължителните изисквания за безопасни условия на труд на работниците, а това доведе до протести от тяхна страна.

По данни на Конфедерацията заводите в Димитровград и Сливен спират да работят, а в Ямбол продължава дейност при понижен капацитет. В Сливен 400 работници са в платен отпуск, в завода в Димитровград пък са засегнати 2500 служители.

Най-голям ръст на регистирираните като безработни има в бюрата по труда в обастите Благоевград, Казанлък, Димитровград, Перник, Разлог, Дупница и Стара Загора.

Драстичното увеличение се дължи и на факта, че много хора се завръщат от чужбина и се регистрират като безработни.

Наблюденията в страната показват, че много хора предпочитат сами да ползват платения си отпуск сега, защото подозират, че лятото няма да имат тази възможност, а и така ще се предпазят от потенциалната зараза.

От КНСБ представят и справка за засегнатите работници по градове:

Карнобат, Бургаска област – „СЕ Борднетце – България ЕООД“, където работят 2600 души, разпуснати са всички, които имат право на платен отпуск.

Люляково, Бургаска област – „Нурсан Отомотив“ ЕООД, където работят 1047 работници и всеки, който има право на отпуск, е разпуснат.

Димитровград – „Язаки България ЕООД“, където работят 2500 души, и има данни, че фирмата ще прекрати дейност.

Сливен – „Язаки България“ ЕООД, 400 работници в платен отпуск

Пазарджик – „Костал България Аутомотив ЕООД“, където работят 2000 души и всички са в платен отпуск.

Перник – „Стомана Индъстри“ АД), където работят 1175 работници, съкратени от тях до този момент са 301 души.

Враца – „СЕ Борднетце – България ЕООД-клон Враца“, където работят 1300 работници и 1200 са в платен отпуск.

Варна – в Градския транспорт работят 1000 души, като 120 шофьори и 37 кондуктури са в платен отпуск.

Търговище – „Мебел Стил“ ООД, където работят 650 души и са в двуседмичен неплатен отпуск.

Стара Загора – „Средна гора“ АД, там работят 460 работници, като почти всички са в платен отпуск и ако положението продължи до два месеца, ще бъдат съкратени 50% от работещите.