Около 43% от населението в България се е срещало с COVID-19

Стартирала е процедура за събиране на информация колко хора „са се срещали“ с коронавируса досега, това съобщи здравният министър д-р Стойчо Кацаров на специален брифинг пред медиите в Министерство на здравеопазването, цитиран от Dariknews.bg

Кацаров посочи, че е имал среща с представители на над 20 софтуерни компании, с които е била постигната договореност за събиране на информация за всички ваксинирани, за всички хоспитализирани и за всички, тествани с PCR или антигенен тест. Целта – да бъде извлечена цялата информация от 1 март 2020 г. досега. Информацията ще бъде сортирана по ЕГН, по области и по общини. Събирайки тези данни, ще се получи най-малкият брой хора, които са се срещали досега с вируса. Данните ще бъдат извлечени от администраторите на лечебните заведения и на лабораториите, като базата данни ще продължи да се обновява.

„Ще изградим технически място при нас, където да се събере информацията за всички ваксинирани хора, тези, които са лежали в болница, както и тестваните. Ще бъде извлечена цялата налична информация за тестваните за антитела от 1 март миналата година досега. Събирайки тези данни, ще получим най-малкият брой хора, които са се срещали до този момент с вируса. Пречката да се изследват всички хора с антитела е, че когато се срещнете с вируса, ги образувате, но след известно време намаляват и могат напълно да изчезнат”, обясни Кацаров и уточни, че това не означава, че тези хора вече нямат имунитет срещу COVID-19.

Междувременно проучване, извършено на случаен принцип, е показало, че от взети 2665 проби, 43 процента са показали наличие на антитела срещу вируса. Пробите са били събирани в различни дни в периода 25 май – 11 юни 2021 г., от 38 населени места. Данните бяха представени с презентация от собственикът на частна лаборатория, която е направила собствено проучване, д-р Недялко Калъчев.

Пазарджик оглавява класацията с 62%, следван от Ямбол (56%). Една трета от живеещите в София имат антитела от естествена среща с вируса, обясни още д-р Калъчев.

Проучването не е национално представително, тъй като има области, от които не са изследвани достатъчно проби. Все пак то показва, че вероятно броят на изкаралите коронавируса е около 6 пъти по-висок от официално регистрирания, посочиха на брифинга.

„Дори изкаралите COVID-19 трябва да се ваксинират“, каза д-р Калъчев и допълни, че ако решат да отложат ваксинацията, те трябва да си направят тест за антитела, така че да е ясно колко силен е имунитетът им срещу коронавируса.